Feed-aggregator
‘SpaceX investeert 2 miljard in xAI’
Ruimtevaartbedrijf SpaceX zou van plan zijn om twee miljard dollar te investeren in het techbedrijf xAI, beiden eigendom van Elon Musk.
Dat melden bronnen aan de Wall Street Journal. De krant stelt dat SpaceX bijna de helft bijdraagt aan de jongste financieringsronde. Daarmee haalde het AI-bedrijf vijf miljard dollar op.
Over de reden tot investering valt enkel te speculeren, maar het is niet uitgesloten dat SpaceX via deze route op de eerste rij zit bij gebruik van de AI-systemen van xAI. Bij de recente presentatie van Grok 4, de chatbot van xAI, schetste Musk dat de nieuwste versie van Grok vele malen beter en sneller is dan welke promovendus dan ook.
We just unveiled Grok 4, the world’s smartest artificial intelligence.
Grok 4 outperforms all other models on the ARC-AGI benchmark, scoring 15.9% – nearly double that of the next best model – and establishing itself as the most intelligent AI to date. pic.twitter.com/0PADgAXNpE
— xAI (@xai) July 11, 2025
Volgens de WSJ verzorgt het Grok-systeem momenteel de klantenservice voor Starlink, de breedbandprovider van SpaceX. Functionarissen van het bedrijf geven aan, dat er in de komende maanden verdere zakelijke partnerschappen tussen SpaceX en xAI kunnen ontstaan.
Tesla, een ander bedrijf van Elon Musk, gaat zijn aandeelhouders bij de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering de keuze geven om te investeren in xAI. Chatbot Grok is sinds kort beschikbaar in de nieuwste Tesla’s.
xAI is sinds dit voorjaar eigenaar van Twitter/X.
Foto: SpaceX, Unsplash
220 miljoen groeigeld voor eSIM-bedrijf Airalo
Airalo, een van de grotere eSIM-providers van de wereld, heeft 220 miljoen dollar venture capital opgehaald bij CVC, Peak XV en Antler Elevate.
CVC stapt in als nieuwe aandeelhouder en geeft het bedrijf daarbij een waardering van boven de miljard dollar. Airalo is de eerste zogeheten eenhoorn in de eSIM-wereld. Dat is een aanduiding met hooguit een symbolische waarde.
Met het nieuwe geld wil de onderneming zijn dienstverlening in volle breedte verbeteren. Dat omvat de klantervaring, klantenservice, de dienstenwaaier en een betere prijs-kwaliteitverhouding.
Een eSIM is een virtuele simkaart, nu vooral populair onder internationale reizigers. In Europa kunnen reizigers in alle EU-landen gebruikmaken van hun telecombundel zoals die ook thuis geldt, maar in andere landen werkt dat niet. Lokalen simkaarten bieden dan uitkomst, maar moderne telefoons kunnen overweg met virtuele simkaarten. Dat zijn apps die wérken als een volwaardig sim.
De eSIM-markt is nog relatief jong. Dat komt mede door het feit dat niet alle smartphones al met de onderliggende technologie overweg kunnen.
Airalo is een van de grote providers, evenals Airhub, Saily en bijvoorbeeld Maya Mobile. Gebruikers van hun diensten kiezen een datapakketje dat bij hun reisgedrag past. De een wil een of enkele dagen lokaal online kunnen in een bepaald land, de ander een maand en de volgende wil gedurende zijn backpackkwartaal op meerdere continenten zonder beslommeringen internetten.
Trumps America First-agenda zorgt ervoor dat mensen Amerikaanse tech vaarwel zeggen
Tuta stelt in een nieuw rapport dat veel mensen de Amerikaanse technologie laten vallen en overstappen naar Europese alternatieven. Volgens het bedrijf is dit allemaal te danken aan president Donald Trump en zijn America First-agenda.
Tuta is een Duits bedrijf dat een beveiligde, end‑to‑end versleutelde e-mail- en agenda‑dienst aanbiedt, met grote nadruk op privacy. Volgens Tuta blokkeert het, in tegenstelling tot de grote aanbieders, alle advertenties en trackers, versleutelt bijna alles (inclusief onderwerpregels en afspraken) en draait volledig op open-source software .
Het bedrijf meldt dat het tot nu toe een uitstekend jaar heeft: het aantal betalende klanten steeg met meer dan 80 procent in de eerste helft van 2025 in vergelijking met begin 2024, en de groei accelereerde zelfs vier keer sneller dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal gratis gebruikers steeg met 25% .
Maar waarom stappen mensen over van Amerikaanse technologie? Volgens Tuta komt dat grotendeels door Trumps beleid, in het bijzonder de tariefoorlog die hij dit jaar op gang bracht. Eén voorbeeld is de situatie rond hoofdaanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof: zijn e‑mailaccount zou zijn uitgeschakeld door Microsoft op verzoek van de Amerikaanse overheid, vanwege sancties in verband met een ICC‑onderzoek naar Israëlische acties in Gaza. Na dit incident stapte hij over naar het Zwitserse Proton Mail .
Tuta stelt dat mensen zich steeds ongemakkelijker voelen bij hun afhankelijkheid van Silicon Valley‑technologie, gezien hoe vaak deze platforms verstrikt raken in politiek drama. Deze groeiende terughoudendheid stimuleert de beweging om ‘voor Europa te gaan’, die nu samen met de de‑Google‑trend meeloopt — waarbij velen Big Tech verlaten vanwege privacyzorgen.
Foto Polina Zimmerman (cc)
Amac eerste Europese Apple-reseller die zelf iPads repareert
Amac mag als eerste officiële Apple-reseller in Europa zelf iPads repareren met originele Apple-onderdelen. Het Nederlandse bedrijf heeft hiervoor een licentie gekregen van Apple. Speciaal getrainde technici voeren de reparaties uit in het servicecentrum in The Wall in Utrecht.
Amac voert jaarlijks al ongeveer 45.000 Apple-reparaties uit, vooral van iPhones en Macs. Defecte iPads werden tot nu toe altijd doorgestuurd naar Apple, omdat deze apparaten lastig te herstellen zijn. Dat heeft onder meer te maken met de grootte van het scherm, interne kabels die bij onzorgvuldige behandeling makkelijk beschadigd raken en de batterij die kwetsbaarder is dan die van een iPhone.
Dankzij een vernieuwd ontwerp van de laatste generatie iPads kan Amac de reparaties nu zelf uitvoeren.
Klanten kunnen hun defecte iPads bij alle 47 Amac-vestigingen inleveren. De reparatie wordt vervolgens uitgevoerd in het reparatiecentrum in The Wall Utrecht, waar 25 technici werken. Amac mag bij de reparaties gebruikmaken van originele Apple-onderdelen.
Nieuw groeikapitaal voor satellietbedrijf Eutelsat
De Engelse overheid investeert 163 miljoen euro in het satellietbedrijf Eutelsat.
Daarmee komt het totaal in deze nieuwe financieringsronde op 1,5 miljard euro. Dit traject wordt naar verwachting tegen eind 2025 afgerond.
Eind vorige week maakten de Britten bekend in Eutelsat te investeren.
De Engelse overheid raakte bij Eutelsat betrokken toen deze het satellietbedrijf Oneweb overnam https://www.emerce.nl/nieuws/oneweb-eutelsat-fuseren, waar de overheid participeerde.
Een maand geleden zegde de Franse overheid ook al toe financieel bij te storten, evenals het Indiase Bharti Space. Andere investeerders zijn het concern CMA CGM en het Franse overheidsfonds FSP.
Eutelsat wil zijn capaciteit uitbreiden om te kunnen concurreren met Elon Musks Starlink, een breedbanddochter van SpaceX.
Eutelsat zal komende jaren nog enkele miljarden euro’s extra willen ophalen om zijn netwerk uit te breiden.
Wegens dreigende boetes voert Bluesky nu leeftijdscontrole in voor Britse gebruikers
Bluesky voert vanaf nu leeftijdsverificatie in voor gebruikers in het Verenigd Koninkrijk. Deze stap is nodig om te voldoen aan de Britse Online Safety Act, waarvoor platforms vanaf 25 juli 2025 ‘zeer effectieve leeftijdsbeveiliging’ moeten toepassen bij sites met pornografische of schadelijke content. Platforms die niet voldoen riskeren boetes tot 18 miljoen pond of 10 procent van hun mondiale omzet.
Britse gebruikers ontvangen een melding om hun leeftijd te verifiëren via Kid Web Services (KWS) van Epic Games. Ze kunnen een identiteitsbewijs uploaden, hun gezicht laten scannen of een betaalkaart gebruiken.
De toegang wordt niet geweigerd, maar functies worden beperkt: volwassen content wordt geblokkeerd en rechtstreeks berichten sturen is uitgeschakeld.
De Britse toezichthouder Ofcom dreigde opnieuw met hoge boetes voor platforms die functies zonder leeftijdsverificatie blijven aanbieden. Bluesky benadrukt dat deze stap deel uitmaakt van hun inspanningen om kinderen beter te beschermen en verwacht mogelijk nog aanvullende maatregelen te nemen.
Prosus opent AI-innovatiehub in Amsterdam
Prosus lanceert AI House Amsterdam, een innovatiehub in het hoofdkantoor op de Zuidas voor baanbrekende AI-startups, onderzoekers en ontwikkelaars, gericht op samenwerking en kennisdeling.
Prosus investeert jaarlijks ruim 100 miljoen dollar in AI, waarvan steeds meer in Europa. Door talent van wereldklasse, infrastructuur en investeringen te concentreren in techhub Amsterdam zet Prosus een volgende stap in zijn voornemen om van Europa een AI-voorloper te maken en van Nederland in het bijzonder.
Uit een recent onderzoeksrapport van Prosus blijkt dat Nederland alles in huis heeft om het tot koploper in AI te schoppen. Zo is Nederland goed voor maar liefst 8 procent van het AI-talent in Europa, ook al telt ons land slechts 2,4 procent van de bevolking. Zo’n 37 procent van hets AI-talent bevindt zich in Amsterdam, en met zo’n 7.000 professionals staat de hoofdstad op de vijfde plek van AI-centra in Europa. Dankzij een dynamisch netwerk van startups, topuniversiteiten en technologiegedreven instellingen staat Amsterdam er goed voor om het voortouw nemen. Maar dan moet Nederland wel nu actie ondernemen.
Prosus claimt een van de meest wijdvertakte AI-ecosystemen ter wereld opgebouwd. Centraal staat een AI-community van meer dan 750 specialisten, die samenwerken in een nauw verbonden netwerk van innovatiehubs – van het hoofdkantoor in Amsterdam tot Berlijn, Bangalore, Kaapstad en São Paulo.
Het ecosysteem van Prosus draait niet alleen om technologie, maar ook om gemeenschap. Vorig jaar bracht de jaarlijkse AI Marketplace conferentie van het techbedrijf meer dan 12.000 mensen samen. Eerder dit jaar verwelkomde Prosus ruim 1.000 bezoekers bij Prosus Luminate in India, de AI-voorloper in opkomende markte
‘Meta zal zijn pay-or-consent-model niet verder aanpassen ondanks risico op EU-boetes’
Meta Platforms is niet van plan om verdere aanpassingen door te voeren aan zijn controversiële pay-or-consent-model, wat betekent dat het bedrijf vrijwel zeker geconfronteerd zal worden met boetes van de EU, weet Reuters. Bij dit model moeten gebruikers betalen als ze geen advertenties willen zien.
De Europese Commissie waarschuwde afgelopen maand Meta voor mogelijke dagelijkse boetes nadat duidelijk werd dat de Amerikaanse social‑mediagigant slechts beperkte wijzigingen zou doorvoeren om te voldoen aan de EU Digital Markets Act (DMA).
In april legde de EU al een boete van 200 miljoen euro op bij de eerste invoering van het model van november 2023 tot november 2024. Hoewel Meta in november 2024 het systeem herzag om minder persoonsgegevens te gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties, was de EU-regulering daar niet tevreden mee.
Bronnen zeggen dat Meta geen verdere aanpassingen zal voorstellen tenzij de omstandigheden veranderen. Dat zal waarschijnlijk leiden tot nieuwe EU-concurrentieprocedures in de komende weken, gevolgd door dagelijkse boetes van maximaal 5% van Meta’s gemiddelde dagelijkse wereldwijde omzet, ingaande vanaf 27 juni.
Meta weigerde commentaar en verwees naar eerdere verklaringen, waarin het bedrijf zei ervan overtuigd te zijn dat het voldoet aan de DMA, meer keuzes biedt aan Europeanen dan wettelijk vereist, en dat de Commissie oneerlijk gericht is op zijn bedrijfsmodel. De Commissie weigerde eveneens commentaar te geven.
Foto o Alexander Shatov (cc)
Infographic: Laat hackers je wachtwoord niet kraken
De lengte en complexiteit van je wachtwoord bepaalt hoe snel het gekraakt kan worden. Een kort wachtwoord van zes tekens zonder speciale tekens kan binnen enkele seconden worden gekraakt. Een wachtwoord van 10 tekens mét symbolen kan een hacker echter miljoenen eeuwen vertragen. Vermijd schriftelijke notities van je wachtwoorden op makkelijk toegankelijke plekken – dat is ‘grove nalatigheid’ in de ogen van wetgeving rond fraude.
Hands-on: Galaxy S25 Edge
De jongste trend in smartphoneland: superdunne telefoons. Apple zal dit najaar voor het eerst de ultradunne iPhone Air lanceren, maar Samsung was het bedrijf onlangs weer voor met de Galaxy S25 Edge-smartphone.
Of het een succes zal worden, is maar zeer de vraag. De verkoopcijfers van de Galaxy S25 Edge maakten al binnen een maand een duikvlucht. Het bedrijf zou daarom besloten hebben om het aantal exemplaren dat het produceert aanzienlijk terug te schroeven.
En dat terwijl de Galaxy S26 Edge volgend jaar Plus-modellen had moeten vervangen, die duidelijk minder in trek zijn. Of dat nog doorgaat is niet duidelijk.
Eerst maar de hamvraag: Hoe dun is dun? Met afmetingen van 158,2 x 75,5 x 5,84 mm en een gewicht van slechts 162 gram ligt het toestel inderdaad zeer comfortabel in de hand, al heeft Samsung geen record verbroken: de Vivo X5 Max is nog een tikkeltje dunner. Ter vergelijking: de S25 Plus weegt 190 gram en de S25 Ultra zelfs 218 gram.
De huidige telefoons van Samsung zijn ook niet echt dik zijn te noemen, maar zodra er een hoesje omheen – je kunt moeilijk zondrer – neemt de omvang toe. Dat geldt dus ook voor de Edge, al gaan er dan enkele millimeters van af.
Het toestel mag dan dun zijn, het omhulsel van titanium en met Gorilla Glass Ceramic 2 voorkomt dat je telefoon in je broekzak gaat buigen. Het toestel voelt daardoor stevig aan.
De verslankingskuur komt wel met allerlei nadelen, simpelweg omdat er minder hardware in gestopt kan worden. De accu gaat wel een dag mee, minder lang dan bij vergelijkbare telefoons. In de Galaxy S25 Edge zit een batterij van slechts 3900 mAh, 1000 mAh minder dan de S25 Plus,
Daarnaast waagt Samsung zich nog niet aan de veelbelovende silicium-koolstof-accu. Die heeft een hogere energiedichtheid, en past beter in dunne smartphone. Samsung vindt deze techniek naar eigen zeggen nog niet ver genoeg ontwikkeld. Heel snel opladen kan de Edge ook al niet. Draadloos opladen gaat nog trager.
Ook het camerasysteem is minder veelzijdig dan dat van andere topmodellen. Het toestel bevat maar twee camera’s achterop, één minder dan de S25-broers en zelfs twee minder dan de S25 Ultra. Naast een 200 megapixel-hoofdcamera is er een 12 megapixel-groothoeklens. Een telelens voor zoomen ontbreekt. Overigens niets ten nadele van de kwaliteit van de camera’s. En er komt best nog een aardig volume uit de dunne speakers ook.
Het toestel heeft in elk geval dezelfde chipset als andere recente Samsung-topmodellen, maar de Snapdragon 8 Elite For Galaxy wordt in de S25 Edge heel snel erg warm. Zeker bij het spelen van games. De Edge schroeft zijn prestaties op dat soort momenten dan ook terug, zodat de temperatuur van de processor niet te hoog wordt. Dat betekent dus mindere prestaties. Voor alledaags gebruik merk je er weinig van.
Samsung lijkt zich echter in eerste instantie te hebben vergaloppeerd met de prijs. Bij introductie in mei kostte het toestel 1250 euro, bijna 300 euro duurder dan de S25 Ultra en maar liefst 600 euro meer dan het instapmodel S25, maar inmiddels is bij Amazon de prijs al tot 825 euro gedaald. Dat zijn redelijke prijzen om de aanschaf te overwegen.
Want vergis je niet: de Edge is gewoon een goed toestel, waarbij je ook nog kunt rekenen op zeven jaar Android-updates en zeven jaar beveiligingsupdate. En je krijgt er de nieuwste Android schil van Samsung bij.
Ben je een mobiele game,r stel je hoge eisen aan de camera’s en wil je een langere batterijduur, kies dan een andere Galaxy.
‘Verbod fatbikes betekent verbod op alle e-bikes’
De gemeente Enschede wil fatbikes verbieden in de binnenstad, maar dit plan kent juridische obstakels. Goedgekeurde fatbikes vallen onder de categorie e-bikes. Een algeheel verbod op elektrische fietsen benadeelt ook mensen die zich wel aan de regels houden, bijvoorbeeld mensen op leeftijd die juist met een e-bike de binnenstad in gaan om een boodschap te doen. Dat stelt Rembrandt Groenewegen van DAS.
Een verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarin regels zijn opgenomen die specifiek gelden voor een bepaalde gemeente, stuit op problemen bij de definitie van een fatbike. Fabrikanten kunnen het ontwerp aanpassen naar een smallere variant, waardoor regelgeving nutteloos wordt.
De overlast komt vooral door jongeren die met meerdere personen op een fatbike rijden. Ze nemen meer risico’s, hebben minder verkeersinzicht en rijden vaak te hard. Ook het telefoongebruik tijdens het rijden zorgt voor gevaarlijke situaties.
Een structurele aanpak vraagt om technische aanpassingen aan fatbikes, zegt Groenewegen. Door het zadel te verkorten kan slechts één persoon plaatsnemen. Ook een leeftijdsgrens voor e-bikes en een helmplicht vergroten de verkeersveiligheid. Een helmplicht kan fatbikes bovendien minder aantrekkelijk maken voor jongeren.
Coolblue opent nieuwe winkel in Hamburg
Vandaag heeft Coolblue haar eerste winkel in Noord-Duitsland geopend, in het centrum van Hamburg. Vanaf nu kunnen klanten aan de Gänsemarkt 45 een breed aanbod aan elektronica en huishoudelijke apparaten uitproberen en kopen op 1.500 vierkante meter. Ze profiteren daarnaast van deskundig advies en extra services, zoals het snel afhalen van online bestellingen in de winkel.
Coolblue breidt verder uit in Duitsland en opende vanochtend haar eerste winkel in Hamburg. Aan het centraal gelegen Gänsemarkt 45 vinden klanten een ruime showroom van twee verdiepingen met acht productwerelden – waaronder smartphones, laptops, televisies, audio en gaming, én keuken- en huishoudelijke apparaten. In elke productwereld staan specialisten klaar met deskundig advies, zodat klanten het beste product voor hun persoonlijke situatie kunnen vinden. Daarnaast helpen informatieve advieselementen en digitale services bij het maken van een keuze.
Slimme functies zijn beschikbaar via de Coolblue-app, zoals het vergelijken van producten via een QR-code in de winkel, virtual reality-toepassingen om producten beter in de eigen woonomgeving te visualiseren en een optionele in-store modus. Deze laatste laat het verkoopteam automatisch weten wanneer een klant met een afspraak arriveert, zodat advies zonder wachttijd mogelijk is.
Oppas-app Charly Cares verkocht voor slechts €90.000
De oppas-app Charly Cares, opgericht in 2015, blijkt voor een schamele 90.000 euro overgenomen door twee ondernemers, Pieter Verhagen en Martijn Meijer, die de app zelf als ouders gebruiken. Het bedrijf ging eind mei failliet nadat het jarenlang verlies leed en de coronapandemie de inkomsten sterk deed verminderen.
Ondanks een omzetstijging tot 1,3 miljoen euro in 2023 was winst nog steeds ver weg. Factoren zoals schaarste van oppassers, stijgende lonen en terughoudende klanten door hogere kosten van levensonderhoud drukten de marges.
Van de opbrengst ging volgens RTL 50.000 euro naar de Rabobank, de huisbank die nog een lening van meer dan 700.000 euro had uitstaan, waardoor ze slechts een klein deel van de vordering terugziet.
Crowdfunders die in 2021 in het platform investeerden – gezamenlijk meer dan euro 1 miljoen – zien hun inleg volledig verdampen. Er wordt kritiek geuit op de communicatie richting deze investeerders, aangezien de financiële problemen mogelijk te laat of onvoldoende werden gedeeld.
Binnen twee dagen na het faillissement wist curator André Jansen een doorstart te realiseren met de nieuwe eigenaren, die beide al actief waren op de app.
Zuid-Holland investeert in quantumtoekomst met project HAVIK
Een nieuw project op het gebied van quantumtechnologie is van start gegaan in Delft. Het project genaamd HAVIK (Huidige Accuraatheid Verbeteren van Integriteit en Kwantumfidelity), krijgt een investering van 1 miljoen euro vanuit het Kansen voor West programma. Dit programma ondersteunt innovatieve projecten in de regio.
Het HAVIK-project is een samenwerking tussen drie koplopers uit het quantum-ecosysteem in Delft: QuantWare, Qblox en Delft Circuits. De drie Delftse bedrijven werken in HAVIK nauw samen om de prestaties van quantumcomputers drastisch te verbeteren. Elk bedrijf richt zich op een cruciaal onderdeel van de quantumcomputingketen.
QuantWare maakt quantumprocessors en gepatenteerde schaalbaarheidstechnologie voor quantumprocessoren. Binnen het HAVIK-project werkt QuantWare aan het verbeteren van de interactie tussen qubits om ze beter te laten samenwerken.
Qblox ontwikkelt modulaire en schaalbare besturingstechnologie voor quantumcomputers en richt zich in het HAVIK-project op het verminderen van ‘ruis’ in hun stuursignalen. Dit zorgt voor nauwkeurigere en betrouwbaardere werking van quantumcomputers.
Delft Circuits richt zich op het verbeteren van de kabels die nodig zijn om signalen naar de qubits te sturen. Dit helpt om storingen en fouten in de communicatie tussen de qubits te voorkomen.
Quantumcomputers zijn computers die werken met qubits in plaats van de gewone bits die traditionele computers gebruiken. Qubits kunnen niet alleen de waarden 0 of 1 aannemen, maar ook een combinatie van beide tegelijkertijd. Dit maakt quantumcomputers veel krachtiger; quantumcomputers kunnen bepaalde berekeningen in minuten kunnen doen, terwijl klassieke computers voor diezelfde berekeningen net zoveel tijd nodig hebben als het universum oud is.
In quantumcomputers worden bewerkingen vaak uitgevoerd op twee qubits tegelijk. De two-qubit gate fidelity is een maatstaf voor hoe accuraat die operaties worden uitgevoerd. Hoe hoger de two-qubit gate fidelity, hoe nauwkeuriger de berekeningen, en hoe minder fouten er worden gemaakt. Dit is belangrijk omdat het zorgt voor betrouwbaardere en snellere quantumcomputers, waardoor complexe quantumalgoritmes beter kunnen worden uitgevoerd.
Met deze investering van 1 miljoen euro in dit project laat het programma Kansen voor West, mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie, zien dat Zuid-Holland niet alleen koploper is in kennis en innovatie, maar ook inzet op economische groei en de creatie van hoogwaardige werkgelegenheid in de regio. Het project HAVIK bevestigt de internationale positie van Delft als epicentrum van quantumontwikkeling. De projectpartners zijn inmiddels gestart, en verwachten de eerste resultaten in de loop van 2026. De afronding van HAVIK staat gepland voor begin 2027.
HBO Max introduceert Dynamic Ad Replacement bij live sportevents
HBO Max en Ad Alliance introduceren binnen de Sport add-on van HBO Max Dynamic Ad Replacement (DAR). Deze technologie maakt het mogelijk om binnen deze add-on advertenties in de livestreams te vervangen door gepersonaliseerde advertenties. Hiermee kunnen adverteerders tijdens grote live sportevents deze zomer impactvol aanwezig zijn op HBO Max.
De streamingdienst is begonnen met Dynamic Ad Replacement sinds de live uitzendingen van Wimbledon en trekt dit door tijdens de komende grote sportevents als de Tour de France en UFC-gevechten. DAR verrijkt niet alleen de ervaring van de consument tijdens deze grote events, het vergroot ook de commerciële mogelijkheden voor adverteerders binnen het SAVOD domein. Consumenten zien hierdoor advertenties die nog beter aansluiten bij hun interesse en profiel.
Het SAVOD-portfolio van Ad Alliance bestaat op dit moment uit Videoland, HBO Max, Disney+ en SkyShowtime. Het bereik binnen dit domein groeit enorm, zegt de zender. De combinatie van premium content in een brandsafe omgeving, hoge viewability (bijna 100%) en een uitkijkpercentage van 95 procent maakt het SAVOD-aanbod van Ad Alliance aantrekkelijk voor adverteerders.
Gmail maakt afmelden van nieuwsbrieven eenvoudiger met nieuwe abonnementenbeheerfunctie
Google introduceert een nieuwe functie in Gmail waarmee gebruikers hun abonnementen op nieuwsbrieven eenvoudiger kunnen beheren en opzeggen. Binnenkort verschijnt er in de linkerzijbalk van Gmail een nieuw menu genaamd Abonnementen beheren. Hier krijgen gebruikers een overzicht van alle actieve nieuwsbrieven en mailinglijsten waarop ze zijn geabonneerd, inclusief informatie over hoe vaak ze recent e-mails van die afzenders hebben ontvangen.
Vanuit dit centrale overzicht kunnen gebruikers zich met één klik uitschrijven voor één of meerdere nieuwsbrieven. Ook blijft de bekende knop Afmelden zichtbaar in individuele e-mails, naast de afzender. Afhankelijk van de verzender gebeurt de afmelding direct via Gmail of via de externe website van de afzender. Het kan enkele dagen duren voordat de uitschrijving volledig is verwerkt.
Wie helemaal zeker wil zijn dat ongewenste berichten niet meer verschijnen, kan de e-mails daarnaast als spam markeren. Dit helpt Gmail om vergelijkbare ongewenste e-mails in de toekomst beter te herkennen, al zorgt deze handeling er niet voor dat je daadwerkelijk wordt uitgeschreven – daarvoor moet de afmeldfunctie worden gebruikt.
De nieuwe functie wordt vanaf nu uitgerold in de webversie van Gmail. Voor Android-apparaten wordt de uitrol gestart op 14 juli 2025, en voor iOS volgt dat op 21 juli 2025. De volledige beschikbaarheid kan tot 15 dagen duren. De functie komt beschikbaar voor persoonlijke Google-accounts, maar ook voor gebruikers van Google Workspace en Workspace Individual.
Belgische videomarkt: Netflix dominant, maar prijs blijft struikelblok voor groei
Belgische consumenten blijven massaal kiezen voor Netflix, dat in het eerste kwartaal van 2025 zowel marktleider is in gebruik als in klanttevredenheid. Toch blijkt uit het nieuwste Telecompaper-rapport over de videomarkt in België dat prijsperceptie een belangrijk obstakel vormt voor verschillende aanbieders, en dat er aanzienlijke regionale en demografische verschillen zijn in voorkeur en waardering. Vooral gezinnen en jongvolwassenen vormen de kern van de streamingmarkt. Alleenstaanden zijn prijsgevoeliger.
In termen van marktaandeel voert Netflix de lijst aan met 36 procent van de Belgische respondenten die een abonnement hebben. Disney+ en Amazon Prime Video volgen elk met 15 procent. Kleinere spelers zoals Streamz (8%), YouTube (5%), Apple TV+ (4%), HBO Max (3%) en Be tv Go (2%) nemen de rest van de markt in.
Er zijn duidelijke regionale verschillen: Amazon Prime is populairder in Wallonië dan in Vlaanderen, terwijl Netflix en Disney+ een meer evenwichtige spreiding kennen. De penetratie van gedeelde accounts is beperkt, met 7 procent voor Netflix en iets hogere percentages voor Streamz (10%) en HBO Max (9%).
De tevredenheid over videodiensten verschilt sterk per aanbieder. Netflix behaalt de hoogste Net Promoter Score (NPS) met +23, gevolgd door YouTube Premium met +15. Aan de andere kant scoort de kleine regionale aanbieder Be tv Go het laagst met een negatieve NPS van -12.
Ook hier zijn regionale verschillen zichtbaar: Vlaamse gebruikers waarderen Netflix duidelijk hoger dan gebruikers in Brussel en Wallonië. Bij YouTube Premium is de NPS in Brussel zelfs negatief, terwijl Walen er minder positief over zijn dan Vlamingen.
De keuze voor een specifieke dienst wordt vooral bepaald door het aanbod aan content. Voor 58 procent van de Netflix-gebruikers is dit de belangrijkste reden om abonnee te blijven. Bij Disney+ en Amazon Prime geldt dit respectievelijk voor 49 en 48 procent van de gebruikers. Bij HBO Max zijn hoeveelheid en exclusiviteit van content bijna even belangrijk, met scores van 36 en 33 procent.
De prijs vormt de belangrijkste reden om een dienst niet aan te bevelen bij gebruikers van Netflix, Disney+, Be tv en YouTube Premium. Enkel bij Amazon Prime ligt de voornaamste kritiek bij het beperkte contentaanbod.
Prijsgevoeligheid leeft vooral bij alleenstaanden. Goedkopere formules zoals advertentie-ondersteunde abonnementen kunnen deze doelgroep aanspreken. Helder communiceren over de waarde en inhoud van elk abonnementstype kan bovendien helpen om klanten beter te informeren en opzeggingen te voorkomen.
Uitgesplitst naar huishoudenstype blijkt dat vooral gezinnen verantwoordelijk zijn voor het brede gebruik van videodiensten. In deze groep gebruikt 46 procent Netflix en 21 procent Disney+. Ook koppels (30% Netflix) en alleenstaanden (27% Netflix) maken veel gebruik van streamingdiensten, al is de spreiding daar iets evenwichtiger.
Threads haalt snel in op X
Tussen Threads en X zou er binnenkort een nek-aan-nekrace kunnen ontstaan over wie van de twee kortberichtendiensten de meeste dagelijks actieve gebruikers heeft. Volgens gegevens van marktonderzoeksbureau Similarweb telt Threads van Meta inmiddels 115,1 miljoen dagelijks actieve gebruikers via zijn mobiele app, een groei van 127,8 procent ten opzichte van vorig jaar.
X (voorheen Twitter) daarentegen verloor in dezelfde periode 15,2 procent van zijn gebruikers en komt nu uit op 132 miljoen dagelijks actieve gebruikers.
Naast de relevantie als platform voor politiek, economie en maatschappij, zal deze ontwikkeling vooral pijnlijk zijn voor X-eigenaar Elon Musk wat betreft de verkoop van advertentieruimte. Een kleine troost is dat het voormalige Twitter via het web wereldwijd nog altijd onbetwist aan kop staat: Threads haalt hier slechts 6,9 miljoen dagelijkse bezoeken, terwijl X uitkomt op 145,8 miljoen.
Een andere conclusie uit de cijfers is dat kleinere concurrenten nauwelijks kans maken tegen de twee grote spelers. Bluesky kon het mobiele appgebruik in een jaar tijd weliswaar met 372,5 procent verhogen tot 4,1 miljoen dagelijks actieve gebruikers, maar met 37 miljoen geregistreerde gebruikers blijft het gedecentraliseerde netwerk in vergelijking met X en Threads een kleine speler. Volgens Musk heeft X ongeveer 600 miljoen maandelijks actieve gebruikers; Threads komt volgens Meta uit op 350 miljoen.
Mastodon rapporteert per 7 juli 2025 een totaal van 791.380 maandelijks actieve gebruikers.
De populariteit van Threads zou verder kunnen toenemen door de toevoeging van nieuwe functies. Onlangs werden directe berichten tussen gebruikers mogelijk gemaakt.
Parkeerapps kunnen duur uitpakken
Consumenten zijn over het algemeen tevreden met hun parkeerapps, maar lopen wel tegen de nodige problemen op. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder ruim 10.000 panelleden.
De Consumentenbond testte 10 parkeerapps op gebruikskosten, functies, klanttevredenheid en bereikbaarheid van de klantenservice en vroeg gebruikers naar hun ervaringen. De meeste gebruikers zijn (zeer) tevreden over hun app. Vooral Tango Parkeren ( 9,3) en de Rabo App (9) scoren hoog. Gebruikers van EasyPark zijn het minst tevreden. Zij geven de app een 6,3. Vooral vanwege de slecht bereikbare klantenservice en de hoge kosten. In mei 2025 paste EasyPark zijn tariefstructuur aan waardoor consumenten soms tot wel 7 euro extra per parkeersessie moeten betalen. Ook Yellowbrick verhoogde onlangs zijn servicekosten.
De apps verschillen sterk in functionaliteit. Zo toont niet elke app vooraf het parkeertarief. En zeven van de tien apps laten consumenten een eindtijd instellen. Bij slechts drie apps stopt de parkeeractie automatisch als consumenten wegrijden. Bij andere loopt de teller door totdat de parkeeractie handmatig wordt afgesloten. Dat leidt regelmatig tot onnodige kosten.
De klantenservice laat bij veel parkeerapps te wensen over. 35 procent van de ondervraagden die met de klantenservice contact opnam, ervoer problemen. Vooral de slechte bereikbaarheid wordt genoemd. Zo zijn verschillende klantenservices niet te bellen na kantooruren. En sommigen zijn helemaal niet telefonisch bereikbaar. Zo loopt contact met onder andere de Rabo App en Ease2Pay-On the Go alleen via e-mail of een contactformulier. Nogal omslachtig en klantonvriendelijk. En als er al contact mogelijk is, komt een derde van de gebruikers niet tot een oplossing.
De Consumentenbond raadt automobilisten aan om kritisch te kiezen. ‘Kijk niet alleen naar de kosten, maar ook of de app past bij jouw parkeergebruik, handige functies heeft en of de klantenservice goed bereikbaar is. En of je ermee kunt parkeren in de regio’s en garages waar jij komt. Zo voorkom je verrassingen.’
AliExpress met same-day- en maaltijdbezorging
Een maaltijd of producten bestellen en het binnen een uur aan de deur ontvangen. Dat kan sinds begin deze maand bij AliExpress in Londen.
Het label van, formeel gezien, Alibaba International Digital Commerce Group, is van plan deze dienst verder uit te breiden naar andere grote steden in Engeland.
In deze prille beginfase is het hart van de noviteit een samenwerking met de maaltijdbezorger Hungry Panda. Diens aanbod wordt doorgelust naar de app van AliExpress.
Inwoners van Londen kunnen dus sinds kort eten en drinken bestellen vanuit de shopping-app. AliExpress is nu op zoek naar andere lokale ondernemers en bezorgers om zich hier eveneens op aan te sluiten. Immers, bij een marktplaats groeit de vraag bij een stijgend aanbod.
Hungry Panda is een van oorsprong Chinees bedrijf, maar het heeft buiten de thuismarkt ook activiteiten op praktische alle continenten. In Europa zijn dat Frankrijk, Italië en Engeland. Naast Londen zijn dat Birmingham, Manchester en Nottingham.
In Duitsland maakt Temu een vergelijkbare beweging. Daar experimenteert men eveneens met de mogelijkheid tot maaltijdbestellingen vanuit de app.
Foto: Viktor Forgacs, Unsplash
