Feed-aggregator

EU-consumententoezichthouders spreken Meta aan op informatieverstrekking bij introductie betaalde accounts

Emerce - ma, 07/22/2024 - 13:05

De Europese consumententoezichthouders, waaronder de Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan vanwege een mogelijke overtreding van het consumentenrecht.

Zij zien dat Meta consumenten onder druk zette om te kiezen tussen een betaalde en een zogenaamd ‘gratis’ versie van Facebook of Instagram, zonder dat consumenten over de informatie beschikten om een juiste keuze te kunnen maken. Bij de keuze voor de zogenaamd ‘gratis’ versie gaven zij Meta toestemming om hen op basis van hun (persoons)gegevens gepersonaliseerde advertenties te tonen.

De Europese toezichthouders zien verschillende praktijken bij de uitrol van het abonnementsmodel die mogelijk in strijd zijn met de regels die consumenten beschermen tegen oneerlijke praktijken. Zoals het misleiden van consumenten door gebruik van het woord ‘gratis’. Terwijl Meta eist dat gebruikers die zonder kosten Facebook/Instagram gebruiken, daarmee accepteren dat Meta geld verdient met het gebruik van hun (persoons)gegevens door gepersonaliseerde advertenties te laten zien.

De informatie over hoe Meta voorkeuren en (persoons)gegevens van consumenten gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties is volgens de toezichthouders lastig te vinden. Pas na veel doorklikken in de app of op de website kun je de informatie vinden in de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

Meta krijgt tot 1 september 2024 de tijd om te reageren op de brief van het Europese CPC-netwerk van consumentenautoriteiten (Consumer Protection Cooperation) en de Europese Commissie (die deze actie coördineert) en actie te ondernemen. Als Meta niet de nodige stappen onderneemt, kunnen de CPC-autoriteiten elk overgaan tot handhaving.

Ondanks sancties blijft cryptomixer Tornado Cash populair

Emerce - ma, 07/22/2024 - 11:00

Ondanks zware sancties, is cryptomixer Tornado Cash in de eerste helft van 2024 juist vaker gebruikt. Volgens het bedrijf Flipside Crypto heeft Tornado Cash 1,8 miljard dollar aan stortingen ontvangen in de eerste zes maanden van dit jaar, een stijging van 45 procent ten opzichte van 2023.

Een cryptomixer is een stukje software waar verschillende crypto-geldstromen mee door elkaar kunnen worden gehusseld, zodat de oorsprong niet kan worden achterhaald. Om die reden wordt de mixer nogal eens gebruikt voor het witwassen van geld.

Het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC) legde sancties op aan Tornado Cash nadat Noord-Koreaanse hackers de dienst hadden gebruikt om 455 miljoen dollar wit te wassen.

Een van de medeoprichters van Tornado Cash, Alexey Pertsev, werd in 2023 in Nederland veroordeeld tot meer dan vijf jaar gevangenisstraf.

Tornado Cash is volgens het Nederlands Openbaar Ministerie bewust ontwikkeld als een ‘technological tool for ensuring privacy in financial transactions’. Volgens de officier heeft de Rus een systeem opgezet dat tot doel had te verhullen waar uit misdrijf afkomstige cryptovaluta naar toe ging, waar deze vandaan kwam en wie de daadwerkelijke bezitter is of is geworden.

Leeftijdskorting op reizen met OVpay in bus, tram en metro

Emerce - ma, 07/22/2024 - 10:00

Reizigers in het OV kunnen voortaan 34 procent leeftijdskorting krijgen bij reizen met een betaalpas of creditkaart in bus, tram en metro als ze OVpay gebruiken.

Dat kan voor kinderen tot 12 jaar en voor ouderen vanaf 65 jaar. Om die leeftijdskorting te krijgen moet de reiziger eerst een betaalkaart aanmelden in de mobiele app van OVpay. Vervolgens kan de reiziger daar zijn leeftijdskorting aan die betaalkaart koppelen. Hiervoor wisselt OVpay geen klant- of betaalgegevens uit met banken.

Met deze nieuwe mogelijkheid in de OVpay-app wordt een betaalpas of creditkaart steeds meer een volwaardig alternatief voor een OV-chipkaart. Bij sommige vervoersbedrijven konden reizigers al langer andere kortingsproducten aan een betaalkaart koppelen, zoals GVB Flex in Amsterdam.

Bij spoorbedrijven zoals de NS kan men niet met leeftijdskorting reizen, ook niet met een OV-chipkaart. De NS heeft wel leeftijdsgebonden kortingsproducten waar de reiziger een periodiek vast bedrag voor moet betalen.

‘Pixel 9 Pro Fold niet naar de Benelux’

Emerce - ma, 07/22/2024 - 08:50

De Pixel 9 Pro Fold, die 13 augustus wordt aangekondigd, zal voorlopig niet in Nederland of België te koop zijn.

De Pixel Fold van vorig jaar werd gelanceerd in Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Naar verluidt wordt de Pixel 9 Pro Fold in tien landen verkocht: Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore, Taiwan, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten.

Wat deze keuze precies heeft bepaald is niet duidelijk: in Denemarken wonen minder mensen dan in Italië en Spanje, twee landen die buiten de boot vallen.

De reguliere Pixel wordt momenteel in 23 landen verkocht, waaronder de Benelux.

Poetin vreest dat cryptomining energietekorten kan veroorzaken in Rusland

Emerce - ma, 07/22/2024 - 08:00

Vladimir Poetin heeft gewaarschuwd voor de ongecontroleerde toename van energieverbruik door het delven van cryptomunten. Er dreigen stroomtekorten in bepaalde regio’s.

Dat is nu al probleem in drie regio’s in Siberië. In heel Rusland is cryptomining goed voor anderhalf procent van het stroomverbruik.

De Russische president waarschuwt voor ernstige gevolgen voor bedrijven en steden.

Rusland is een van de belangrijkste producenten, samen met de Verenigde Staten en Kazachstan.

Crypto wordt vaak gebruikt door Russen die in het buitenland wonen om westerse sancties te omzeilen.

In het Russische parlement ligt nu een wetsontwerp klaar om cryptomunten aan banden te leggen. Een verbod op cryptomining is er nog niet.

Wel wil Rusland de Russische digitale roebel op grote schaal invoeren. De Russische centrale bank zal die digitale munt uitgeven.

Het energieverbruik van alle crypto-activa samen ligt tussen 0,4 procent en 0,9 procent van het jaarlijkse wereldwijde elektriciteitsverbruik, of van 120 tot 240 miljard kilowattuur per jaar. Dat is meer energie dan de datacenters in de wereld samen gebruiken.

Cryptomarkt reageert positief op kandidatuur Kamala Harris

Emerce - ma, 07/22/2024 - 06:44

De cryptomarkt reageert vooralsnog positief op het nieuws dat Joe Biden uit de race voor het presidentschap stapt en Kamala Harris zijn mogelijke opvolger wordt. De regering Biden staat heel anders tegenover crypto dan Donald Trump, die sinds kort vindt dat de VS daarin leidend moeten zijn.

De prijs van BODEN, een meme-munt die spot met de president, daalde met bijna de helft in waarde en KAMA, een Harris-munt, verdubbelde in prijs.

Ondertussen steeg TREMP, een vergelijkbare munt die naar Trump wijst, met meer dan 20 procent. Na de aankondiging van Biden daalde Bitcoin (BTC) aanvankelijk onder de 66.000 dollar, om vervolgens te stijgen naar 68.000 dollar.

De grote vraag is hoe Harris zal omgaan met Big Tech. Ze was de officier van justitie van San Francisco, en procureur-generaal van Californië, voordat ze in 2016 in de Senaat werd gekozen.

Tech VC’s zoals John Doerr en Ron Conway steunden haar in het verleden, net als LinkedIn-medeoprichter Reid Hoffman.

Durfkapitalisten Marc Andreessen en Ben Horowitz waren bezorgd dat de regering-Biden AI zal ‘overreguleren’ en besloten om die reden Donald Trump te steunen.

Harris heeft de grote sociale netwerken vaak bekritiseerd vanwege de verspreiding van desinformatie. Bedrijven als Amazon, Google en Facebook hoeven van haar niet te worden opgesplitst. In plaats daarvan zei ze dat ze ‘zo gereguleerd moeten worden dat we ervoor kunnen zorgen dat de Amerikaanse consument er zeker van kan zijn dat zijn privacy niet in het gedrang komt.’ Ook lijkt ze, net als Trump, niet van plan te zijn TikTok te verbieden, ondanks een wet die eigenaar ByteDance dwingt zijn Amerikaanse belangen te verkopen.

Foto Gage Skidmore (cc)

Europese durfkapitaalinvesteringen dalen in aantallen, maar blijven stijgen in bedragen

Emerce - ma, 07/22/2024 - 05:39

Het totale bedrag aan ‘venture capital’-investeringen, ofwel durfkapitaalinvesteringen, steeg wereldwijd aanzienlijk het afgelopen kwartaal, van 69,1 miljard naar 86,6 miljard euro. Ook Europa zag een flinke stijging, namelijk van 12,7 miljard naar 16,3 miljard euro. Dat blijkt uit het Venture Pulse-rapport van KPMG, een kwartaalanalyse van wereldwijde venture capital-investeringen.

De grootste investeringen van Nederlandse bodem richtten zich op thema’s als AI, duurzaamheid en biotechnologie. Ondanks deze stijging, nam het aantal deals zowel wereldwijd als in Europa af.

In het tweede kwartaal van 2024 bedroegen de totale investeringen in Nederland 430 miljoen euro. Dit is een daling van 59 procent ten opzichte van Q1 2024. Het aantal deals bleef vrijwel gelijk, met 89 deals in Q1 2024 en 87 in Q2 2024. Het totale investeringsbedrag in Nederland is wel lager uitgevallen dan vorig kwartaal, voornamelijk door het ontbreken van grotere deals van rond de honderd miljoen euro. Wereldwijd zien we juist een stijging van megadeals boven de honderd miljoen of zelfs miljarden over de laatste kwartalen.

De grootste investeringsrondes van Nederlandse bodem richtten zich op thema’s als AI, duurzaamheid en biotechnologie. Het Eindhovense Axelera AI haalde 68 miljoen euro binnen, BioBTX uit Groningen 42 miljoen (totale ronde inclusief lening en subsidies) euro en de Maastrichtse ontwikkelaar van kweekvlees, Mosa Meat, haalde 40 miljoen euro op.

Kunstmatige intelligentie (AI) is wereldwijd en ook in Europa en Nederland het belangrijkste investeringsthema, met een focus op gezondheidszorg, biotechnologie en toeleveringsketen. AI was goed voor meer dan de helft van de tien grootste financieringsrondes wereldwijd tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. Naast AI trokken sectoren zoals energie, cleantech en fintech ook aanzienlijke investeringen aan.

De globale stijging is voornamelijk toe te schrijven aan enkele deals van meer dan één miljard euro. Onder andere Core Weave (7,9 miljard euro), xAI (5,5 miljard euro) en Lazada (1,7 miljard euro) haalden flinke bedragen binnen. Opvallend is dat zes van de tien grootse deals wereldwijd door Amerikaanse bedrijven zijn gesloten. In Europa werd de top tien gedomineerd door het Verenigd Koninkrijk (vijf deals) en Duitsland (drie deals).

In Europa springen Wayve en Abound eruit door de investeringen die zij ontvingen. Wayve, een bedrijf dat zich richt op AI-technologie voor autonoom rijden, bracht 917,6 miljoen euro op. Kredietverstrekker Abound haalde een bedrag van 917,3 miljoen euro op.

Microsoft: Minder dan één procent van alle Windows-machines getroffen door CrowdStrike

Emerce - ma, 07/22/2024 - 05:26

Minder dan één procent van alle Windows-machines is getroffen door de falende CrowdStrike update, zo laat Microsoft weten. Dat komt neer op 8,5 miljoen apparaten. Toch was de impact enorm doordat belangrijke sectoren als de luchtvaart, de gezondheidszorg en banken klant zijn bij het Amerikaanse bedrijf.

De luchtvaartindustrie herstelde zich zaterdag van de storing die ervoor zorgde dat duizenden vluchten moesten worden geannuleerd. Delta Airlines, een van de zwaarst getroffen luchtvaartmaatschappijen, gaf zaterdag aan dat meer dan 600 vluchten waren geannuleerd. Wereldwijd zijn vrijdag 7000 vlucht afgezegd. Southwest Airlines, de op drie na grootste luchtvaartmaatschappij in de VS, ontsnapte aan de gevreesde BSoD (Blue Screen of Death) omdat het Windows 3.1 gebruikte. Windows 3.1, gelanceerd in 1992, krijgt geen updates meer.

Volgens Microsoft toont het incident de verbondenheid aan tussen wereldwijde cloudproviders, softwareplatforms, beveiligers en andere softwarebedrijven. Het techbedrijf stelt dat software-updates soms voor verstoringen zorgen, maar dat situaties zoals met de CrowdStrike-update zeldzaam zijn.

De computerstoring is veroorzaakt door een logicafout, zo stelt CrowdStrike in een eigen analyse. De gewraakte update was bedoeld om nieuwe aanvallen van malware te detecteren.

George Kurtz, topman van CrowdStrike, belooft ‘volledige transparantie’ over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen. Ook wordt onderzocht welke stappen het bedrijf moet zetten om herhaling te voorkomen.

Infographic: Chinese concurrenten naderen Amazon

Emerce - za, 07/20/2024 - 05:25

Amazon sloot deze week zijn grootste Prime Day(s) ooit af, maar het is de vraag of het Amerikaanse bedrijf zijn voorsprong kan behouden. Chinese e-commerce partijen als AliExpress of meer recentelijk Temu rukken op.

De onderstaande infographic kijkt specifiek naar het Chinese bedrijf Pinduoduo. Die zal in 2024 slechts 13 procent achterlopen op Amazon in termen van bruto handelsvolume. Om dit in perspectief te plaatsen: in 2019 was het bruto handelsvolume van Amazon meer dan twee keer zo groot als dat van Pinduoduo.

Pinduoduo is ook eigenaar van de online marktplaats Temu. De Temu-app ging in het najaar van 2022 online in de VS. Hoewel het wereldwijde goederenvolume van Temu van ongeveer 30 miljard dollar nog steeds vrij klein is in vergelijking met de 389 miljard dollar van amazon.com, wijzen de verkoopprognoses naar boven.

 

Slimme hardware maakt het trainen van neurale netwerken makkelijker

Emerce - za, 07/20/2024 - 05:00

Onderzoekers van de TU/e, onder leiding van Yoeri van de Burgt en Marco Fattori, hebben naar eigen zeggen een belangrijk probleem met betrekking tot neuromorfische chips opgelost. Het nieuwe onderzoek is gepubliceerd in Science Advances.

Grootschalige neurale netwerkmodellen vormen de basis van veel AI-gebaseerde technologieën zoals neuromorfische chips, die geïnspireerd zijn op het menselijk brein. Het trainen van deze netwerken kan omslachtig, tijdrovend en energie-inefficiënt zijn, omdat het model vaak eerst op een computer wordt getraind en vervolgens naar de chip wordt overgebracht. Dit beperkt de toepassing en efficiëntie van neuromorfische chips.

TU/e-onderzoekers hebben dit probleem opgelost door een neuromorfisch apparaat te ontwikkelen dat on-chip-training kan uitvoeren, waardoor het overbodig is om getrainde modellen naar de chip over te brengen. Dit zou kunnen leiden tot efficiëntere AI-chips in de toekomst.

Neurale netwerken kunnen helpen bij het oplossen van complexe problemen met grote hoeveelheden gegevens, maar naarmate de netwerken groter worden, brengen ze toenemende energiekosten en hardwarebeperkingen met zich mee. De neuromorfische chips bieden een oplossing.

Net als neurale netwerken zijn neuromorfische chips geïnspireerd op hoe de hersenen werken, maar in de chips wordt de imitatie naar een heel nieuw niveau getild. Wanneer in de hersenen de elektrische lading in een neuron verandert, kan het elektrische ladingen naar aangesloten neuronen sturen. Neuromorfische chips bootsen dit proces na.

Maar er zit een neuromorfisch addertje onder het gras – en dat heeft te maken met de twee manieren waarop mensen hardware op basis van neuromorfische chips trainen. Bij de eerste manier wordt de training gedaan op een computer en worden de gewichten van het netwerk toegewezen aan de hardware van de chip. Het alternatief is om de training in-situ of op de hardware te doen, maar de huidige memristors moeten één voor één worden geprogrammeerd en vervolgens op fouten worden gecontroleerd. Dit is nodig omdat de meeste memristors stochastisch zijn en het onmogelijk is om het apparaat te updaten zonder het te controleren.

Hoewel de onderzoekers hebben aangetoond dat de nieuwe trainingsaanpak werkt, is het de volgende logische stap om de neurale netwerken groter, gedurfder en beter te maken.

Foto: Bart van Overbeeke

Haperende updates speelden CrowdStrike al eerder parten

Emerce - za, 07/20/2024 - 04:58

CrowdStrike, het bedrijf dat gisteren door een haperende update wereldwijd luchthavens, banken en ziekenhuizen platlegde, blijkt al eerder problemen te hebben gehad met updates, al bleef dat grotendeels onopgemerkt.

Gebruikers van Debian en Rocky Linux kregen enkele maanden terug te maken met aanzienlijke verstoringen als gevolg van CrowdStrike-updates.

In april zorgde een CrowdStrike-update ervoor dat alle Debian Linux-servers in een niet nader genoemd techlab tegelijkertijd crashten en weigerden op te starten. De update bleek niet compatibel met de nieuwste stabiele versie van Debian, hoewel de specifieke Linux-configuratie zogenaamd werd ondersteund.

Een teamlid dat bij het incident betrokken was, uitte zijn ongenoegen over de trage reactie van CrowdStrike. Het kostte hen weken om de oorzaak te achterhalen, namelijk dat de Debian Linux-configuratie niet was opgenomen in hun testprogramma.

CrowdStrike-gebruikers meldden ook vergelijkbare problemen na het upgraden naar RockyLinux 9.4, waarbij hun servers crashten vanwege een kernelbug. Ook nu weer erkende Crowdstrike dat er onvoldoende aandacht was gegeven aan compatibiliteitsproblemen tussen verschillende besturingssystemen.

Het is ook niet duidelijk waarom CrowdStrike de update voor Windows in een keer wereldwijd uitrolde en niet in fasen, wat veel problemen had kunnen voorkomen.

De gevolgen van de storing waren het grootst op internationale luchthavens, waaronder Schiphol. Ruim 200 vluchten zijn geannuleerd. 150 vluchten zijn vertrokken met vertraging. Volgens de ANVR is de schade voor de reisbranche ‘enorm’. In de provincie Utrecht en de regio’s Amersfoort en Almere reden geen bussen, omdat de buschauffeurs geen contact meer konden leggen met de alarmcentrale van regiovervoerder Keolis. Het Scheperziekenhuis in Emmen, Ziekenhuis Slingeland in de Achterhoek en ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten konden een paar uur lang nauwelijks patiënten behandelen.

CrowdStrike lijkt zich te hebben ingedekt dit soort incidenten. De voorwaarden voor CrowdStrikes Falcon-beveiligingssoftware – die wordt gebruikt door bedrijven en overheidsinstanties over de hele wereld – beperken de aansprakelijkheid tot wat heet ‘betaalde vergoedingen’. Bedrijven die claims indienen kunnen daardoor niet de volledige schade vergoed krijgen, maar alleen wat zij aan CrowdStrike betaalden.

Grotere bedrijven die de software van CrowdStrike gebruiken – zoals sommige van de getroffen luchtvaartmaatschappijen of ziekenhuisketens – hebben mogelijk onderhandeld over contracten met andere voorwaarden. Vermoedelijk zal de meeste schade worden afgewikkeld met cyberverzekeraars.

De reputatieschade zal het bedrijf echter geen goed doen. Ook zullen aandeelhouders naar verwachting rechtszaken tegen het bedrijf beginnen. Beurswaakhond SEC gaat zich er ook mee bemoeien. Het bedrijf, dat beursgenoteerd is, zal de komende dagen een zogeheten 8-K-rapport moeten indienen bij de SEC waarin wordt uiteengezet wat er mis is gegaan met de Falcon-update.

 

Aandeel CrowdStrike onderuit op Amerikaanse beurs

Emerce - vr, 07/19/2024 - 15:12

Zoals verwacht is het aandeel CrowdStrike aan de Amerikaanse beurs flink onderuit gegaan nadat wereldwijd met name Windowscomputers op grote schaal werden getroffen door een computerstoring. Het ging mis bij een update van het cyberbeveiligingsbedrijf. Voorbeurs daalde de koers al met 20 procent. Beleggers zijn bang voor enorme schadeclaims.

De president en CEO van CrowdStrike, George Kurtz, heeft zich verontschuldigd voor de impact van de wereldwijde storingen. ‘Zoals je je misschien kunt voorstellen, zijn we de hele nacht met onze klanten bezig geweest. Veel van de klanten zijn het systeem opnieuw aan het opstarte’, vertelde Kurtz aan NBC.

Zorgverleners, waaronder de Britse National Health Service en een van Europa’s grootste gezondheidsfaciliteiten in Noord-Duitsland, kregen te maken met IT-problemen. Ook banken, omroepen en supermarkten in Australië, Nieuw-Zeeland en het VK werden getroffen.

De software moet bescherming bieden tegen cyberaanvallen, maar de impact van de storing is veel groter dan tot nu toe door een cyberaanval is aangericht. Blijkbaar is de update niet afdoende getest.

Een storing van deze omvang is ongekend. In 1999 leek de millenniumbug voor enorme problemen te zorgen. Distributiecentra zouden niet meer draaien, vliegtuigen niet meer opstijgen en pinnen bij de bank onmogelijk. Uiteindelijk vielen de problemen door de millenniumbug erg mee.

Coolblue opent nieuwe winkel in Rotterdam

Emerce - vr, 07/19/2024 - 11:55

Coolblue heeft vandaag zijn nieuwe winkel aan de Hoogstraat in Rotterdam geopend. De winkel aan het Oostplein en alle Coolblue’ers zijn verhuisd na deze nieuwe locatie. In de winkel, die twee keer zo groot is, kunnen klanten producten zelf ervaren en de gekochte producten direct meenemen.

In de winkel zijn verschillende productwerelden waar klanten producten kunnen uitproberen en advies krijgen van onze specialisten. Ook kunnen ze hun gekochte producten direct meenemen en hun online bestellingen meteen ophalen. Daarnaast maakt de in-store app modus van de Coolblue App winkelen nog makkelijker.

Het is de vijfde van acht winkels die de retailer dit jaar gaat openen.

Meta wacht met AI functies in EU door ‘regelgevende onzekerheden’

Emerce - vr, 07/19/2024 - 11:00

Net als Apple wacht Meta met het introduceren met AI-functies in EU-landen vanwege ‘regelgevende onzekerheden’.

Meta wil een multimodaal Llama-model uitbrengen – eentje die video, audio, afbeeldingen en tekst kan verwerken – in zijn Meta Ray-Ban slimme bril. De bril moet gebouwen, kunstwerken, bloemen en meer herkennen.

Het achterhouden van de multimodale AI-modellen van Meta bij de EU kan verstrekkende gevolgen hebben – zeker voor bedrijven die allerlei producten en diensten niet in Europa kunnen aanbieden.

Meta vertelde Axios dat het nog steeds van plan is om Llama 3 in de EU uit te brengen, het tekst-only model van het bedrijf. Een deel van de uitdaging zit hem in het trainen van AI-modellen met behulp van gegevens van Europese klanten, waarbij de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in acht moet worden genomen.

In mei kondigde Meta aan dat het van plan was om openbaar beschikbare berichten van Facebook- en Instagram-gebruikers te gebruiken om toekomstige AI-modellen te trainen.

‘Als we onze modellen niet kunnen trainen op content die Europeanen delen op onze diensten en anderen, zoals openbare berichten of opmerkingen, zullen modellen en de AI-functies die ze aandrijven, belangrijke regionale talen op sociale media niet nauwkeurig begrijpen,’ aldus Meta.

Donald Trump lanceert nieuwe collectie NFT’s

Emerce - vr, 07/19/2024 - 09:55

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump brengt opnieuw non-fungible token (NFT) collecties uit. Het wordt de vierde uit de reeks.

Trump lanceerde december 2022 zijn allereerste stap Trump Digital Trading Cards. Binnen één dag waren alle 45.000 exemplaren al verkocht, waarna Series 2 verscheen.

De twee collecties bestaan uit allerlei verschillende afbeeldingen van de voormalig president in pakken van superhelden.

Eind vorig jaar bracht Trump zijn derde collectie uit ‘MugShot’ met een (vermeende) politiefoto van Trump.

De laatste twee collecties waren niet bepaald succesvol. Veel exemplaren bleven onverkocht. Na de mislukte moordaanslag lijkt de belangstelling weer wat aan te trekken.

Cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike veroorzaakt wereldwijde chaos bij banken, luchtvaartmaatschappijen en omroepen

Emerce - vr, 07/19/2024 - 08:46

Systemen van banken, luchtvaartmaatschappijen, telecommunicatiebedrijven, tv- en radio-omroepen en supermarkten zijn offline gehaald nadat een blue screen of death-mededeling verscheen op hun Windows pc’s. Ook Schiphol is getroffen. Een woordvoerder van Transavia bevestigt aan de NOS dat de storing impact heeft op de vluchten van het bedrijf.

De wereldwijde Windows-storing heeft ook impact op vluchten van en naar Eindhoven Airport.

CrowdStrike heeft gemeld dat er op meerdere locaties inderdaad blauwe schermen worden waargenomen na een software update en zegt dat de oorzaak momenteel wordt onderzocht. Het bedrijf zegt dat het probleem verband houdt met zijn Falcon Sensor-product. Falcon Sensor is een agent waarvan CrowdStrike beweert dat hij ‘aanvallen op uw systemen blokkeert’. Er lijkt ook een relatie te zijn met de clouddiensten van Microsoft Azure.

Op de site allestoringen.nl worden ook honderden storingen gemeld bij sites als het UWV, de bank KNAB en Microsoft.

Ziekenhuizen die vallen onder zorgorganisatie Treant moeten operaties annuleren vanwege de wereldwijde computerstoring. Op dit moment kunnen geen patiënten ontvangen worden op de poli’s, aldus Treant.

In België zijn onder meer de NMBS en Brussels Airport getroffen.

De luchthaven van Melbourne informeerde klanten dat het ‘een wereldwijd technologisch probleem ondervindt dat van invloed is op de incheckprocedures voor sommige luchtvaartmaatschappijen’. Luchthaven Berlijn-Brandenburg is volgens heise.de ‘volledig verlamd’.

De Duitse Volksbanken en Sparkasse hebben problemen, Deutsche Bank, Allianz, Telekom en Vodafone zijn deels onbereikbaar. Er zijn ook storingen gemeld voor AWS. Mercedes en Continental AG . Turkish Airlines, Lufthansa en Ryanair melden zelf technische storingen op hun websites.

Sky News in het Verenigd Koninkrijk meldde vrijdagochtend uit de lucht te zijn. Alle vier bedrijven van de Britse vervoerder Govia Thameslink Railway – Southern, Thameslink, Gatwick Express en Great Northern – melden problemen.

Grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Delta, United en American Airlines houden vluchten aan de grond en ook Virgin Australia en Qantas hebben moeilijkheden.

In Nederland lijkt het betalingsverkeer normaal te functioneren.

Een wereldwijde IT chaos van deze omvang is ongekend. CrowdStrike uit Austin in de VS levert bedrijven via abonnementen standaard beveiliging van hun systemen. De onderneming is beursgenoteerd en er is grote kans dat het aandeel een diepe duik gaat maken vanwege mogelijke schadeclaims. Het aandeel van Crowdstrike stond voorbeurs al op een verlies van bijna 20 procent.

Saillant detail is dat het Nederlandse kantoor op Schiphol is gevestigd.

Er is overigens een oplossing (zie onder)

The Microsoft / CrowdStrike outage has taken down most airports in India. I got my first hand-written boarding pass today pic.twitter.com/xsdnq1Pgjr

— Akshay Kothari (@akothari) July 19, 2024

JUST IN – Global cyber outage. Cybersecurity platform CrowdStrike is “down” worldwide, causing global IT problems, Microsoft crashes, 911 outages across several US states, and disruptions in international airlines, banks and media outlets. pic.twitter.com/8gW5RvTDNT

— Disclose.tv (@disclosetv) July 19, 2024

Crowdstrike fix. May the force be with you. Always. pic.twitter.com/h63aoqUN1u

— `Mike D (we/us) (@mike_d_ok) July 19, 2024

Naar tweehonderd DHL Pakketautomaten bij terStal Familiemode

Emerce - vr, 07/19/2024 - 08:00

Alle winkels van terStal Familiemode krijgen een DHL Pakketautomaat voor het verzenden en afhalen van pakjes. Niek Gloudemans, eigenaar van de terStal modeformule, nam in het Bornse filiaal symbolisch de eerste pakketautomaat in gebruik.

Het toevoegen van een DHL pakketautomaat aan bijna alle 200 winkels van terStal is een verdieping van de samenwerking met DHL eCommerce die ruim 4 jaar geleden begon.

DHL is sinds enkele jaren de logistiek partner van terStal Familiemode. Het modebedrijf heeft met een omnichannel aanpak zijn groei aangewakkerd. In de samenwerking met DHL is de webshop mede uitgegroeid tot een serieus extra verkoopkanaal met een click & collect en een ship-from-store service.

Vanuit het terStal distributiecentrum in Almelo haalt DHL de bestellingen van webshoppers op en bezorgt deze in heel Nederland en België. Vanuit de winkels neemt DHL alle webshopbestellingen mee waarvoor gebruik wordt gemaakt van de winkelvoorraad. In die dagelijkse routes worden nu ook de pakketautomaten meegenomen.

DHL heeft inmiddels ruimte voor 100.000 pakjes in de pakketautomaten. Met een unieke toegemailde afhaalcode gaat de pakketautomaat alleen open voor de ontvanger van het bewuste pakket. Het retourneren of versturen van pakketten gaat met hetzelfde gemak.

Renewd vraagt uitstel van betaling aan

Emerce - vr, 07/19/2024 - 07:14

De Nederlandse bedrijven Renewd en het moederbedrijf Dignitas Distribution hebben uitstel van betaling aangevraagd. De verkoper van opgelapte elektronica wil naar eigen zeggen een doorstart maken.

Renewd is een Nederlandse verkoper van opgeknapte consumentenelektronica. Het bedrijf laat tweedehandssmartphones, -laptops, -smartwatches en -tablets van onder meer Samsung en Apple controleren, schoonmaken en eventueel repareren, waarna de toestellen onder nieuwe garantievoorwaarden doorverkocht worden.

De oorzaak van de problemen is niet bekend. Op LinkedIn spreekt Renewd van ‘huidige uitdagingen’.

AP: onstuimige opkomst AI vraagt om waakzaamheid van iedereen

Emerce - vr, 07/19/2024 - 07:10

Kunstmatige intelligentie (AI) maakt een stormachtige ontwikkeling door, maar staat als technologie deels nog in de kinderschoenen. De beheersing van de risico’s van AI-systemen brengt risico’s met zich mee. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in de nieuwe Rapportage AI- & Algoritmerisico’s Nederland (RAN).

In Nederland is het vertrouwen in AI lager dan in andere landen. Mensen zullen de risico’s van AI-systemen steeds vaker gaan tegenkomen in hun dagelijks leven. Van misbruik van generatieve AI voor cyberaanvallen en deepfakes tot nieuwe vormen van privacyschendingen en de kans op discriminatie en willekeur.

Een voorbeeld van een maatregel die helpt om meer grip te krijgen op de inzet van AI-systemen is de zogenoemde aselecte steekproef. Veel AI-systemen worden gebruikt om mensen te profileren en te selecteren. Bijvoorbeeld voor onderzoek naar fraude. In dat soort processen helpen aselecte steekproeven om discriminatie te ontdekken en tegen te gaan.

De AP analyseerde voor deze editie van de rapportage onder meer de risico’s van AI voor online informatievoorziening, zoals nieuws. Via de AI-systemen achter sociale media en zoekmachines hebben die platforms veel macht over welke informatie mensen te zien krijgen en hoe hun beeld van de werkelijkheid eruitziet. Daarnaast brengt de opkomst van generatieve AI een groot risico op misinformatie en desinformatie met zich mee. Door AI-toepassingen die levensechte tekst, plaatjes, video en audio genereren, kunnen mensen er niet meer op vertrouwen dat wat ze zien of horen ook echt klopt.

Daarom is het belangrijk dat mensen begrijpen hoe aanbevelingssystemen werken, en dat zij de kans krijgen het systeem uit te zetten of aan te passen. Daarnaast moeten mensen de juistheid van informatie kunnen controleren. Bijvoorbeeld door in AI-zoekmachines ook de bronnen van antwoorden te tonen, AI in te zetten om te checken of plaatjes en video’s door AI gegenereerd zijn, en door AI gegenereerde informatie te watermerken.

Aan de hand van een enquête onder gemeentelijke organisaties analyseerde de AP de mate waarin volksvertegenwoordigers grip kunnen hebben op AI-systemen die de overheid inzet. De enquêteresultaten laten zien dat gemeentelijke organisaties nog maar beperkt overzicht hebben over hun AI-systemen, dat raadsleden twijfelen of zij voldoende kennis hebben van AI, en dat slechts enkele lokale rekenkamers sporadisch onderzoek doen naar AI-systemen. Het is noodzakelijk om gemeenteraadsleden en andere volksvertegenwoordigers te versterken, om de democratische controle op de inzet van AI te waarborgen.

Tot slot roept de AP het kabinet op om onverminderd prioriteit te blijven geven aan algoritmeregistratie door overheidsorganisaties en te overwegen om ook semi-publieke organisaties hun algoritmes te laten registreren. Want juist in bijvoorbeeld het onderwijs, de gezondheidszorg, de sociale huursector en het openbaar vervoer wordt AI ingezet in situaties waarin mensen kwetsbaar zijn.

Kansspelautoriteit zet afdeling Zorgplicht Online op

Emerce - vr, 07/19/2024 - 06:41

De Kansspelautoriteit (Ksa) gaat het toezicht op de zorgplicht van online kansspelaanbieders intensiveren. Daarom wordt een nieuwe afdeling Zorgplicht Online opgericht.

De zorgplicht van online kansspelaanbieders is al langer een belangrijk speerpunt voor de Ksa. Verhalen over grote verliezen van spelers komen te vaak voorbij en de verslavingszorg maakt zich zorgen over de toename van het aantal gokverslaafden.

Vorig jaar (september 2023) is een onderzoek afgerond naar de invulling van de zorgplicht door tien aanbieders van online kansspelen. Daaruit bleek dat er te veel verschillen zijn tussen aanbieders. Ook zijn er tekortkomingen geconstateerd. In het vervolg daarop heeft de Ksa een beleidsregel Verantwoord Spelen opgesteld, met strengere maatregelen voor aanbieders.

Nu wordt ook het toezicht op de zorgplicht door online aanbieders verder uitgebreid. Onder meer met uitgebreid dossieronderzoek bij aanbieders die opvallen in de controledata, en op basis van binnengekomen signalen van spelers. Ook wordt er toezicht gehouden aan de hand van de nieuwe beleidsregels met betrekking tot zorgplicht en de naleving door aanbieders van de nieuwe regels van het ministerie wordt verder in kaart gebracht. De nieuwe afdeling gaat (naast bijvoorbeeld grote verliezen) daarnaast andere indicatoren onderzoeken die op verslaving zouden kunnen wijzen, waardoor problemen in de toekomst beter voorkomen kunnen worden.

Inhoud syndiceren